Ghid pentru alimentația sănătoasă a pisicii tale: dietă și nutriție
- Pet Heaven
- Jan 14, 2020
- 6 min read
Daca iti iubesti pisica, demonstreaza acest lucru oferindu-i, pe langa dragoste si mangaieri, si hrana perfecta, in cantitatea corecta. Usor de spus, greu de facut, mai ales atunci cand o pereche de ochi “cersetori” te fixeaza…

..cu toate acestea, trebuie sa-i rezisti pentru ca pisica ta sa aiba o viata lunga si frumoasa.
Afla in continuare in ce consta alimentatia sanatoasa a pisicii tale.
Pisicile sunt carnivore, ceea ce inseamna ca hrana lor trebuie sa contina primordial proteina animala si un continut scazut de carbohidrati. Carnea, nu numai ca este o sursa de proteine, ci asigura si trei nutrienti esentiali fara de care pisicile nu pot trai: taurina – pentru inima si vedere- un aminoacid esential de care pisicile au nevoie in dieta lor de zi cu zi si pe care nu il pot sintetiza; acidul arahidonic – pentru sanatatea pielii si blanii si vitamina A – pentru blana si vedere. Inainte de aduce acasa un pui de pisica sau o pisica adulta este bine sa te informezi in ceea ce priveste hrana pe care urmeaza sa i-o oferi, pentru a evita anumite probleme de sanatate si pt a-i mentine o greutate corespunzatoare pentru rasa si nivelul ei de activitate.
Ce trebuie sa contina alimentatia sanatoasa a pisicii tale:
-> Proteine – esentiale * atentie in administrarea de ficat care este preferat de pisicute, dar care in cantitati exagerate poate determina hipervitaminoza A.Lipide – grasimile sunt adesea sub forma de acizi grasi, precum omega-3 si omega-6, insa, ca si in cazul nostru, prea multe grasimi pot duce la cresterea greutatii corporale intr-o maniera nedorita, dar in cantitatea corespunzatoare contribuie la mentinerea unei pieli si a unei blani frumoase si sanatoase.
-> Fibre – pisicile au nevoie de o cantitate corecta de fibre din surse precum orezul brun, couscous, etc., pentru o digestie sanatoasa si pentru prevenirea problemelor gastrointestinale.
-> Apa – pisicii tale ii este necesara o cantitate importanta de apa, care trebuie sa fie proaspata, curata si din belsug.
-> Vitamine & Minerale – vitaminele A, E si K precum si complexul de vitamine B, de asemenea acidul folic si pantotetic sunt necesare in alimentatia sanatoasa a pisicii tale, potrivit PetMD, pisicile produc o cantitate suficient de vitamina C pentru a-si mentine sanatatea. Dintre mineralele necesare enumeram: calciu, fosfor si iod.
-> Carbohidrati – desi carbohidratii (amidon si fibre) nu sunt o parte importanta din dieta pisicii tale, ei reprezinta o sursa disponibila de energie. De asemenea, prebioticele (fibre solubile) ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor, prin promovarea bacteriilor bune, in timp ce fibrele insolubile promoveaza functia intestinala normala si o calitate buna a scaunului.
Alimentatia sanatoasa a pisicii in functie de categoriile de varsta
Nevoile nutritionale ale pisicii tale difera in functie de varsta, greutatea, statusul fiziologic, nivelul de activitate fizica, starea de sanatate si preferintele pisicii dvs. Daca ne raportam la varsta – pisoiasii au nevoie de mai multe grasimi si proteine in hrana lor pentru a dezvolta un sistem osos sanatos, pe cand pisicile trecute de prima tinerete au nevoie de o cantitate de grasimi mai mica in dieta lor pentru a-si mentine o greutate corespunzatoare si un status fiziologic sanatos.
Pisicile gestante au nevoie de un aport mai mare de calorii si proteine, care pot fi luate din hrana de buna calitate pentru puii de pisica. Trecerea mamei pe hrana pentru pui va ajuta si puii, deoarece vor putea sa o copieze si sa incerce hrana solida imediat dupa intarcare. Aportul alimentar al pisicii gestante va creste treptat, din ziua imperecherii, pana la finalul sarcinii, cand va manca cu aproximativ 50% mai mult decat in mod normal.
Hrana pisicilor sterilizate trebuie sa aiba un nivel redus de grasimi, care sa nu depaseasca 10%, mai multe fibre si sa contina un numar redus de carbohidrati.
In situatia in care pisica dvs. are probleme de sanatate (diverse alergii/ intolerante la mancare, probleme renale, managementul greutatii, etc.) medicul veterinar va poate indruma spre o dieta corecta raportata la problemele de sanatate existente, astfel incat pisica dvs. sa primeasca cantitatea de nutrienti necesara si sa o si poata asimila.
Citeste si: Top 6 Plante sanatoase pentru pisici
Cum oferi pisicii tale o dieta potrivita
Alegerea dietei perfecte pentru pisica dvs. este un proces ce necesita rabdare, iubire si timp. Este esential sa creati un plan de hranire al pisicii dvs. care sa fie simplu si usor de urmat, fie ca alegeti mancarea umeda sau pe cea uscata ori chiar o combinatie a celor doua.
De unde stim ca tipul de hrana pe care l-am ales este cel mai potrivit pentru pisica noastra? Exista cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand va ocupati de hranirea pisicii dvs., asadar tineti cont de preferintele pisicii dvs. dar si de urmatoarele:
-> Evitati hranirea exagerata
Pisicile adora mancarea asemeni noua. Ca atare pisica dvs. s-ar putea sa mai ceara de mancare si dupa ce si-a golit bolul, fie ca e cel de dimineata, fie ca e cel de seara. Insa cedarea la fiecare miaw al pisicii va determina cresterea in greutate a acesteia peste limitele unui status sanatos. Ca atare, alimentatia sanatoasa a pisicii consta si in cantitatea corecta de mancare. Asadar, fiti atenti la linia taliei pisicii dvs., in ambele sensuri, nu trebuie sa ii iasa coastele in evidenta, dar nici nu trebuie sa formeze colacei de grasime in jurul abdomenului.

-> Alegem un singur tip de mancare sau doua?
Este una dintre intrebarile frecvente ale proprietarilor de pisici. Iar adevarul este ca pisicile pot trai foarte bine cu un plan de hranire bazat doar pe mancare uscata, care contine echilibrul perfect de nutrienti si au o textura crocanta, care va ajuta la sanatatea dintilor pisicii tale. Aceasta este mult mai concentrata in nutrienti decat hrana umeda, deci va trebui sa serviti portii mici. In acest sens cititi ambalajul fiecarui tip de hrana inainte de a-l achizitiona, cerand sfatul medicului veterinar care va va indruma in a face alegerea corecta.
Daca alegeti hrana umeda, acest tip de hrana trebuie sa fie servit intotdeauna la temperatura camerei, pentru a permite pisicii sa se bucure cat mai mult de textura si mirosul acesteia. Dupa deschiderea pachetelor, acoperiti portiile ramase si pastrati-le in frigider nu mai mult de 24 de ore. Nu uitati, hrana va trebui sa ajunga, din nou, la temperatura camerei inainte de urmatoarea masa. Hrana umeda nu trebuie sa stea in farfurie mai mult de o ora, deoarece nu va mai fi apetisanta si va putea atrage bacterii, ducand la deranjamente stomacale. Pe de alta parte continutul mai mare de umiditate din hrana umeda ofera o cantitate mai mare de apa pisicilor cu probleme urinare si renale, conform PetMD, ajutand la eliminarea cristalelor urinare si reducand riscul de formare a acestora, dar si la prevenirea deshidratarii in caz de probleme renale. Hrana umeda pentru pisici poate fi o modalitate buna de a va ajuta pisica sa se mentina hidratata daca are alte probleme de sanatate.
Indiferent ce tip de hrana pentru pisici alegeti, dezbaterea hrana umeda vs. uscata nu este simplu de rezolvat. Fiecare pisica este unica, cu gusturi si preferinte proprii. Daca aveti intrebari cu privire la alegerea hranei umede sau uscate, consultati-va cu medicul veterinar al pisicii dvs., si lasati-va prietenul sa va ghideze catre aromele sale preferate.
-> Asigura-i pisicii tale apa din belsug
Alimentatia sanatoasa a pisicii presupune si o cantitate suficienta de apa proaspata si curata. De aceea asigurati-va ca bolul/bolurile de apa sunt mereu pline si cu apa proaspata de-a lungul zilei. Datorita fluxului constant de apa, fantanile pentru pisici sunt o alternativa ideala si un mod minunat de a va incuraja pisica sa consume un volum cat mai mare de apa.

-> Fara mancare de la masa noastra
Administrarea de alimente de la masa noastra este calea sigura de a avea o pisica cu probleme de greutate, nemaivorbind despre alimentele care pot fi cu adevarat fatale pentru pisica dvs. :
– ciocolata, caramele, dulciurile in general
– cafea, ceai, alte bauturi cafeinizate
– carnea cruda de orice tip, mezelurile
– avocado, struguri, stafide, banane, fructe foarte dulci
– oase si resturi de pui, porc sau de miel
– ceapa, usturoi
– oua crude
– alcool
– aluat de paine sau paine proaspata
– ciuperci, rosii, varza, mazare, cartofi,
– nuci de macadamia, alune, seminte, fistic
– branzeturi fermentate – cascaval, branza de burduf
– mancare pentru caini
-> Evitati laptele
Desi foarte multi dintre noi credem ca alimentatia sanatoasa a pisicii cuprinde laptele, acest lucru este gresit. Incredibil sau nu, pisicile nu mai au nevoie de lapte dupa intarcare. De fapt, laptele poate fi greu de digerat pentru pisici, deoarece le lipsesc enzimele necesare pentru dizolvarea lactozei (zaharul gasit in lapte)! De aceea, laptele de vaca si alte produse lactate pot sa cauzeze diaree si deranjamente stomacale la pisici.
Daca vrei sa-ti rasfeti pisica cu adevarat ofera-i intr-una din zilele saptamanii mancare gatita de tine in casa. Dar daca te gandesti serios sa faci o mancare de casa, vorbeste inainte cu un nutritionist veterinar pentru a concepe o dieta care sa ofere pisicii cantitatea corecta si echilibrul de nutrienti. Este greu sa asiguri o dieta echilibrata a felinei folosind alimente de casa sau crude, deoarece unele alimente au cantitati foarte mari sau reduse din unii nutrienti, ceea ce poate duce la un dezechilibru grav. Carnea cruda poate contine paraziti si bacterii, cum ar fi Salmonella, care poate imbolnavi pisica, deci, ca iubitor de pisici, va trebui sa acorzi o atentie deosebita igienei, daca alegi o dieta cu alimente crude.
Ce dietă folosiți pentru pisica dumneavoastră? Credeți că am omis ceva? Lasă un comentariu mai jos!
Comments